Vermisten opsporen en familieverbanden herstellen

RFL

De chaos van een conflict of natuurramp verscheurt ontelbare gezinnen. Familieleden vluchten in verschillende richtingen en raken hun familie en geliefden kwijt. Wij maken deel uit van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk en zijn gespecialiseerd in het opsporen van vermisten, het herstellen van contact en het herenigen van gescheiden families.

General - What do we do?

Na een zware natuurramp, bij een gewapend conflict of wanneer mensen op de vlucht slaan, verliezen geliefden elkaar soms uit het oog. Familieleden vluchten verschillende richtingen uit en raken elk spoor van elkaar kwijt.

De dienst Restoring Family Links (RFL) probeert via het wereldwijde Rode Kruisnetwerk vermiste personen op te sporen om het contact met hun familieleden te herstellen.

Daarnaast informeert RFL personen die internationale bescherming genieten in België over de gezinsherenigingsprocedure.

Kijk wat wij voor jou kunnen doen

How can you help?

Become a volunteer

Binnen Restoring Family Links hebben we een diverse waaier aan vrijwilligersfuncties:

  • RFL ambassadeur: Als RFL ambassadeur trek je door Vlaanderen en Brussel om het bestaan van onze dienst in de kijker te zetten. Het doel van deze bekendmakingsactie is dat iedereen in Vlaanderen en Brussel met een potentiële RFL-nood op de hoogte is van onze dienstverlening en weet hoe ons te contacteren. Geef je graag presentaties en kom je daarvoor graag op verschillende locaties? Dan is deze functie misschien wel iets voor jou.

  • Vrijwillige dossierbeheerder: Als vrijwillige dossierbeheerder (caseworker) ga je rechtstreeks in gesprek met onze doelgroep. Je verwelkomt mensen met een opsporingsvraag, bekijkt met hen wat mogelijk is en verzamelt de nodige informatie zodat een dossier kan worden opgestart. Je volgt nadien de dossiers verder op en geeft telefonisch of via mail feedback aan de cliënt over de stand van zaken van zijn/haar dossier.

  • Vrijwillige administratieve hulp: Ben je computervaardig en wil je graag je steentje bijdragen, zonder per sé op de voorgrond te moeten treden of echt met ons cliënteel in directe communicatie te moeten gaan? Kom ons dan administratief ondersteunen.

  • Vrijwillige tolk: Elkaar goed verstaan is natuurlijk essentieel om een opsporingsdossier een zo hoog mogelijk slaagkans te geven. Maar ook wanneer we informatie geven over de procedure van gezinshereniging is het belangrijk dat alles goed begrepen wordt. We maken dan ook regelmatig gebruik van een tolk om de taalbarrière weg te nemen. Spreek jij Dari, Pashtu, Tigrinya of Somalisch? Dan zoeken wij jou! Een vacature voor vrijwillige tolk staat permanent open. Voor de andere profielen wordt dit opengezet wanneer de nood er voor is. Je kan deze hier vinden.

Make a donation

Don't have time to volunteer but would still like to give this activity a boost? 

Draag je steentje dan bij via BE53 0000 0000 5353 met de vermelding ‘Restoring Family Links’.

Integrity and professionalism


Red Cross-Flanders requires of its employees and volunteers the necessary professionalism, integrity and team orientation. It is important that each staff member and volunteer behaves in a proper manner in their relationship with others, especially with those in need.

 Read more here

Contact form

Stel ons je vraag over Restoring Family Links